Het Supplement L-Glutamine

L-Glutamine is een aminozuur, een bouwsteen van een eiwit. In het lichaam wordt onderscheid gemaakt tussen essentiële, niet-essentiële, en semi-essentiële aminozuren. L-Glutamine is een semi-essentieel aminozuur. Dat wil zeggen dat ze door je lichaam zelf gemaakt worden, maar dat onder bepaalde omstandigheden, zoals depletie door zware krachttraining, de aanmaak onvoldoende is.[6] L-Glutamine is in ons lichaam het meest overvloedig aanwezige aminozuur en is betrokken bij vele metabole processen. Hierbij moet gedacht worden aan de zuur-base balans, de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten, etc. L-Glutamine is met name in het spierweefsel in grote hoeveelheden aanwezig en beschermt het spierweefsel en ondersteunt het immuunsysteem tijdens periodes van stress.[1,4] Daarnaast heeft L-Glutamine een aantal andere zeer belangrijke functies:

 

De voorziening van energie. L-Glutamine wordt als brandstof gebruikt om de cellen van energie te voorzien. Met name het immuunsysteem en de hersenen. Dit gebeurt op het moment wanneer er niet voldoende glucose aanwezig is. L-Glutamine wordt ook als brandstof gebruikt tijdens [2,3,4]

 

Het ontwikkelen van spiermassa. L-Glutamine is één van de belangrijkste bouwstoffen bij het ontwikkelen van spiermassa. Een tekort aan L-Glutamine zorgt ervoor dat de spieren onvoldoende herstellen, met als gevolg dat de spiermassa zal verminderen. Bij hele zware trainingen gebruiken de spieren enorme hoeveelheden L-Glutamine. Wanneer er voldoende L-Glutamine in het lichaam is, zal het ontwikkelen van spiermassa sneller gaan en zal de afbraak van spiermassa tegengegaan worden. Met name mensen die chronisch ziek zijn, of mensen die uit een operatie komen is het ten zeerste aan te raden om te supplementeren met L-Glutamine.[2,4]

 

L-Glutamine is nodig voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Op het moment dat er een infectie in het lichaam is worden er door het lichaam antistoffen gemaakt. De antistoffen hebben veel L-Glutamine nodig voor het ontwikkelen en groeien. Op het moment dat er onvoldoende L-Glutamine binnenkomt door een slecht voedingspatroon of door een verhoogde vraag naar L-Glutamine (infectie, langdurig ziek, zware lichamelijke inspanning, herstel van een wond/operatie.), kan er een tekort ontstaan. Door dit tekort kunnen de antistoffen niet voldoende ontwikkelen en groeien en zal het immuunsysteem slechter worden door onvoldoende (volgroeide) antistoffen.[3,4,6]

 

Het lichaam maakt zelf L-Glutamine aan via glutaminezuur. Glutaminezuur krijgen we voornamelijk binnen via eiwitrijke voeding. Daarnaast zijn tarwe, rijs en maïs ook voedingsbronnen waaruit glutaminezuur gehaald kan worden. Natuurlijke bronnen van L-Glutamine zijn: lever, vlees, kip, bonen, zuivelproducten en kool. Zeker op het moment dat er aan zware lichamelijke inspanning wordt gedaan is het ten zeerste aan te raden om te supplementeren met L-Glutamine.[5,6] Een dosis van 15 gram glutamine per dag is voldoende om aan de grotere behoefte te voldoen.[1]

 

Team Achilles

Bronnen:

  1. Luiken, C. & Willemsen, B. (2015). Personal Hormonal Profiling. Van Overload Worldwide.

 

  1. Rohde, T., Krzywkowski, K. & Pedersen, B.K. (1998). Glutamine, exercise, and the immune system – is there a link? In Exerc Immunol Rev. Van US National Library of Medicine.

 

  1. Calder, P.C. & Yaqoob, P. (1999). Glutamine and the immune system. In Amino Acids. Van US National Library of Medicine.

 

  1. Newsholme, P. (2001, September). Why is L-glutamine metabolism important to cells of the immune system in health, postinjury, surgery or infection? In J Nutr. Van US National Library of Medicine.

 

  1. Fujita, T. & Sakurai, K. (1995, Juni). Efficacy of glutamine-enriched enteral nutrition in an experimental model of mucosal ulcerative colitis. In Br J Surg. Van US National Library of Medicine.

 

  1. Stegeman, N., Gilbert-Peek, W. A. & Franken, A. (2007). Aminozuren en eiwitten. In Voeding bij gezondheid en ziekte (pp. 133-140). Houten: Wolters-Noordhoff Groningen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie